Familjen lever sitt drömliv i Vittinge - "Vi ångrar oss inte en sekund att vi flyttade hit"

Familjen som äger Vittinge Gourmelada framför sitt hus i Vittinge

Selma, Elin, Julie och Andreas lever sitt drömliv i Vittinge. Bild: Pia Norlander

En spontanidé och längtan efter ett liv på landet fick familjen att lämna Stockholm och flytta till Vittinge. De sa upp sig från sina arbeten och har nu fyra år senare byggt upp en företagsverksamhet och fått ett nytt liv.
– Det har gett så mycket, på alla plan. Man måste våga satsa, säger Elin Pihl, mamma i familjen.

Drivkraft och entreprenörskap är två ord som summerar familjen Pihl och Malmqvist. De har tillsammans startat fyra företag på tre år. Och trots sitt företagande har de mer tid för familjen och känner mindre stress i vardagen.

– Från att ha suttit i bilköer varje dag är det nu något vi i stort sett aldrig gör, säger pappa Andreas Malmqvist.

Vittingedagen lördag 25 maj - kom och upplev Vittinge

Det var Elins mamma som gav förslaget att flytta hem igen till byn där Elin är uppvuxen. Både hon och Andreas nappade på idén och såg det som en möjlighet att byta miljö och bo på landet och Elin ville komma närmare sin familj som bor kvar i Vittinge

– Elins mamma visste att det fanns en gård till salu och det blev ett blixtsnabbt beslut för oss. Vi sa ”Vad är det värsta som kan hända?” berättar Andreas.

Andreas och Elin som arbetat inom Stockholms restaurangvärld i många år hade en dröm om att starta eget en dag. När de flyttat till Vittinge började de att leverera matkassar till kunder i byn. Nu har den verksamheten vuxit till en cateringverksamhet som sträcker sig till Uppsala, Stockholm, Enköping och Västerås. Förutom det har de ett pizzasläp, ett hästsläp som är ombyggd till en foodtruck. Med den kör de runt och levererar pizza till kunder som anordnar stora och mindre tillställningar, allt från födelsedagar till företagsevent. Men det stoppar inte där, nu har de även startat en hamburgerrestaurang och en golfkrog.

Läs mer om Vittinge och se lediga tomter på orten här

Andreas och Elin i sin pizzatruck

Andreas och Elin som arbetat inom Stockholms restaurangvärld i många år hade en dröm om att starta eget en dag. Nu är de i full gång, foodtrucken är bara en del av deras verksamhet. Bild: Pia Norlander

– Vittinge har gett oss möjlighet att utveckla våra affärsidéer. Vi jobbar mycket, men har så mycket mer tid för familjen. Det beror på att allt är så enkelt här och alla är glada och hjälpsamma, säger Andreas som också hyllar sina svärföräldrar som hjälper till.

Elin lyfter byalaget och hembygdsföreningens insatser, hon hyllar också det stora engagemanget som finns inom det lokala förenings- och näringslivet.

– De är fantastiska på att skapa gemenskap och samarbetsanda. Här vill vi att det ska gå bra för varandra. Tänk, vi har ett utegym och en instruktör som kör träningspass med oss ett par kvällar i veckan. Drivet, det är en del av Vittingeandan, säger hon.

Missa inte Vittingedagen - passa på att besöka den nya skolan, kolla in utegymmet och se lediga tomter

Elin beskriver känslan av lugn som hon har inom sig, det känns på ett helt annat sätt nu än när de bodde i Stockholm. En del i det är den avstressande miljön som finns runt familjen.

Familjen i Vittinge ute på sin gräsmatta och leker med sin hund

Vittinge har gett Elin och Andreas möjlighet att utveckla sina affärsidéer, samtidigt som de har så mycket mer tid till familjen. Bild: Pia Norlander

– Här kan jag, efter en lång arbetsdag, gå ut på altanen eller titta ut genom fönstret och se ängar så långt ögat når. Då sjunker mina axlar ner och andetagen blir lugna, säger Elin.

Hon berättar också att kommunen bygger en ny verksamhet där förskolan och skolan slås ihop till ett. Den verksamheten ska öppna hösten 2024 och paret ser även det som något positivt, en rolig satsning av Heby kommun.

– Och för mig blir det extra speciellt att våra barn går i skolan i byn, eftersom jag gått här, min mamma och mormor likaså. Det är unikt, säger Elin.

– Vill man bo på landet, men nära till en storstad då ska man flytta till Vittinge. Här finns möjligheterna, gemenskapen och samarbete mellan alla. Och det är nära in till Stockholm om man vill åka över dagen, säger Andreas.

Till Uppsala är det 33 km, Enköping 32 km, Sala 29 km, Morgongåva 8 km - se Vittinge på karta Länk till annan webbplats.

Fakta

Andreas Malmqvist, 44 år
Elin Pihl, 39 år
Selma Malmqvist, 9 år
Julie Malmqvist 7, år

Sociala medier
@vittingegourmetlada
@burgersby
@pizzaslapet
@salagolfkrog

Sidinformation

Senast uppdaterad:
14 maj 2024
Sidan publicerad av:
Charlotta Nord