Heby centralkök arbetar med
miljö, hållbarhet och mat i fokus

Alexandra Brandenburg och Lars Bergkvist

Alexandra Brandenburg och Lars Bergkvist

I samband med världsmiljödagen den 5 juni vill vi passa på och uppmärksamma Heby Centralkök som arbetar aktivt med miljö och hållbarhet. Matsvinn, energi- och vattenanvändning, arbetsmiljö, borttagning av plastbrickor och såklart näringsrik och god mat lagad från grunden är bara några av de saker som de hittills lagt fokus på.

Lars Bergkvist är köksansvarig på Centralköket och har från första början arbetat för en mer hållbar riktning.

- Det kan handla om olika saker, att vi planerar vårt arbete på ett annat sätt för att minska vår elanvändning, att vi serverar mat lagad från grunden med mer näringsinnehåll till våra barn eller att vi tar bort brickorna av plast i matsalen säger Lars.

Nya rutiner minskar elanvändningen

För att minska elanvändningen har köket ändrat på arbetssätt och rutiner.

- Planeringen är en viktig del för oss för att kunna påverka vår elnvändning. Exempelvis så sattes ugnarna på direkt på morgonen tidigare och gick hela dagen. Nu sätter vi på ugnarna senare och vi använder dem också för kokning vilket gör att vi sparar in på både vatten och el när vi slipper sätta igång de stora grytorna fyllda med vatten för att koka grönsaker säger Lars.

Sparat in 46000 kWh

En ny mer energieffektiv ugn har också gjort sitt för att spara in på elanvändningen liksom ny energieffektiv ledbelysning. Exakt hur mycket energi som sparats har just redovisats i en uppföljningsrapport från Energikontoret i Mälardalen. Energikontoret gjorde ett besök på köket i november 2022 och har nu varit på plats igen för att följa upp kökets arbete med att sänka sin energiförbrukning.

Genomgående för hela perioden som är analyserad så har effektbehovet under verksamhetstimmarna minskat med nästan 25 %. Det har gett en besparing på 46 000 kWh under januari till september som motsvarar 1/6 av hela elförbrukningen för köket skolan och förskolan. Centralköket ligger under samma anslutning som skolan och förskolan men Energikontoret drar slutsatsen att centralkökets åtgärder är det som gör att minskningen blivit så stor som den blivit.

- Det är roligt att se så goda resultat. När vi också tar bort plastbrickorna från matsalen så blir det mindre disk och går åt mindre diskmedel och vatten och det blir en bättre arbetsmiljö för medarbetarna. Tiden som vinns in på att det blir mindre disk kan läggas på att vara i matsalen med eleverna. I Östervåla har man redan tagit bort plastbrickorna och det har fallit väl ut säger Lars.

Mat såklart

Förutom energi- och vattenbesparingar och en bättre arbetsmiljö för medarbetarna så är fokus naturligtvis på god och näringsrik mat.

- Idag lagar vi nästan all mat från grunden. De ger en mer näringsrik kost och barnen tycker att de är gott, vi märker att de blir mättare. Så även om färsk fisk är dyrare i inköp än färdigpanerad så ger den färska en större mättnadskänsla och det går åt mindre råvara säger Lars.

Att maten blivit populärare märks inte bara hos barnen som äter i skolmatsalen.

- Vi har mycket fler beställningar av utflyktsmat, snittar och mer beställningar generellt. Det är såklart jättekul och roligt. Det bidrar också mycket till stoltheten hos medarbetarna säger Lars.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
5 juni 2024
Sidan publicerad av:
Linda Ahlin