Badvett och vattensäkerhet
för små och stora barn

Emmy Gunnarsson

Emmy Gunnarsson håller upp en räddningsväst

Emmy Gunnarsson arbetar som simlärare på Heby Arena, hon brinner för simkunnighet och vattensäkerhet hos våra barn. Hon har varit ute på familjecentralerna i Heby kommun och föreläst om barns badvett och vattensäkerhet.

- I Heby kommun erbjuder vi simundervisning redan från förskoleklass. Högre upp i åldrarna får barnen prova på både klädsim och livräddning, allt för att vi ska förebygga drunkning och öka säkerheten för barnen säger Emmy

Emmy uppmuntrar alla att använda en räddningsväst med nackkrage till sina barn.

–En räddningsväst vänder barnet i vattnet och håller huvudet över vattenytan. Simpuffar har inte alls samma egenskaper och är därför bara ett hjälpmedel. En klassisk flytväst har inte heller samma egenskaper som den med krage säger Emmy

Drunkning, den vanligaste dödsorsaken bland barn mellan ett och sex år

Den vanligaste dödsorsaken bland barn mellan ett och sex år är drunkning. 20 procent av tillbuden sker i mindre vatten så som grunda dammar och vattendrag.

- Det behövs inga stora mängder vatten för att ett litet barn ska drunkna, det räcker med en pöl som de faller i med ansiktet neråt så att de inte kan få rena luftvägar. Bland de äldre barnen är det vanligt att man överskattar sin egen simförmåga, det är stor skillnad på att simma i ett badhus och en sjö. Från 13 år och uppåt så blir också alkohol en mer vanlig bidragande orsak till drunkning säger Emmy

Säkerhetsåtgärder att vidta

Drunkning sker många gånger i tystnad och därför är det viktigt att alltid ha uppsikt över barn som badar, gärna en person per barn om det är möjligt. Det kan vara svårt för både ett tränat och otränat öga att uppfatta att en drunkning pågår. Det finns också en okunskap kring hur man ska agera om en kamrat eller ett barn behöver hjälp.

- Det blir också vanligare med egna pooler hemma och där måste man komma ihåg att man har ett säkerhetsansvar som markägare. Poolen ska vara utrustad med staket/inhägnad samt ett låsbart godkänt lock säger Emmy.

Emmy Gunnarssons bästa tips:

  • Badvakta varandra och ha god uppsikt.
  • Lägg inte över ansvaret att badvakta på ett äldre syskon eller äldre barn.
  • Införskaffa en livräddningsväst med krage.
  • Lämna inte barnet utan uppsyn, trots armpuffar. De har inte samma funktion som en livräddningsväst med nackkrage.
  • Badkläder i neonfärger syns bäst i vattnet.
  • Påbörja simträning med instruktör redan från förskoleklass.

Läs mer om badvett och vattenskäkerhet via Svenska livräddningssällskapets hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
12 juni 2024
Sidan publicerad av:
Linda Ahlin